Warsztaty dzielą się na krótką część teoretyczną oraz część właściwą czyli gotowanie uwieńczone degustacją.
TEORIA.
1. Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne?
2. W jaki sposób rozłożyć makroskładniki pokarmowe w ciągu dnia?
3. Co najlepiej zjeść na śniadanie?
4. Jak powinien wyglądać posiłek potreningowy?
5. Jakie są rekomendowane oraz niezalecane źródła węglowodanów, tłuszczy oraz białek w naszej diecie?
6. Czym są substancje antyżywieniowe?
7. Obróbka termiczna w kuchni.
8. Jakie są podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz gotowania?
PRAKTYKA.
Na bazie wiedzy zdobytej na wstępie kursu, przygotujemy 5 różnych potraw. Propozycje śniadania, drugiego śniadania, obiadu, kolacji oraz zdrowej alternatywy na deser – tak zwanego fit deseru. Każdemu uczestnikowi przydzielone zostanie stanowisko do pracy, na którym znajdzie przepisy oraz niezbędne składniki.
Całość pracy nadzorować będzie nasz wykładowca, dietetyk oraz blogerka kulinarna Olga Lewandowska, która na wstępie wytłumaczy oraz zaprezentuje jak daną potrawę przygotować.
Każdy uczestnik po warsztatach otrzyma dwudniowy przykładowy jadłospis z ciekawymi fit przepisami, skrypty z części teoretycznej oraz pamiątkowe świadectwo udziału.